Берковица, България
+359 886 898 164
reservations@green-hill.bg

Забележителности

Какво интересно ще откриете в района на Берковица

Image

Местност Калето

Калето е горист хълм (515 м.н.в.). Той се издига на север като ветробранна стена и естествен лесопарк на Берковица.
Берковското кале е известно още от миналия век. Пръв го отбелязва Феликс Каниц. Константин Иречек съобщава за останките от зидове на берковското градище, а Борис Дякович го описва подробно и прави първата окомерна скица. Сондажни проучвания и археологически разкопки тук се правят от 1961 година. Разкрита е почти изцяло външната крепостна стена от късната античност. Разположена по един от хоризонталите на възвишението, тя е изградена от ломен камък и бяла хоросанова спойка с примеси от дребен чакъл. Дебела е 1,30 м. На различно разстояние от нея е изградена втора, вътрешна стена, която има същия характер и дебелина. Между двете стени има отделни помещения. Крепостната порта все още не е разкрита.
 

Местност Калето
Къща-музей

Къща-музей "Иван Вазов"

Къща- музей "Иван Вазов" се намира в Берковица и  тук е мястото, където Иван Вазов живее, докато е председател на Окръжния съд в Берковица в периода от 7 март 1879 г. до 18 април 1880 г. От 2012 г. къща-музей "Иван Вазов" става част от Музеен комплекс - Берковица. Къщата е била построена в началото на 19-и век и има типичен за българското Възраждане интериор и екстериор. През 1940 г. е обявена за народна старина. Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му период.

Разходки в планината и колоездене

В региона около Берковица има отлични условия за планински преходи и колоездене на чист въздух и с прекрасни гледки. Западна Стара Планина е много красива и от тук започват редица известни планински маршрути. Тук се намира и известният връх "Ком", разположен на 2016 метра над морското равнище, Именно със своят внушителна гледка той вдъхновява Иван Вазов да напише стихотворението "На Ком". Затова и в негова чест в близост до котата при върха е поставена каменна плоча с барелеф на писателя и стихове от "На Ком". От тук започва и "Ком-Емине" - българската отсечка от известния европейски туристически маршрут Е3, а също и ежегодното off road състезание "Ком-Емине". Необходимото време за достигане до върха от едноименната хижа е около 2 часа.

Разходки в планината и колоездене
Клисурски манастир

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е действащ девически манастир. Той е четвъртият по големина манастир в България. Бил е център за духовен живот още по времето на Втората българска държава. През 19-и век светата обител бива напълно възстановена. В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа.